Pratite nas

Za korisnike
Korisničko ime

Zaporka

Registrirajte se

Newsletter
Upišite e-mail adresu:


Trenutno vrijeme

Postanite suradnik

Gradjevno zemljište u Hrvatskoj - pametna opcija
Nerijetko se pojavljuju kupci sa svojim idealiziranim željama o nekretninama na Jadranu. Željeli bi idealnu nekretninu, ali onda shvate da to i nije baš tako jeftino - ili je teško pronaći idealnu nekretninu. Takvima savjetujemo da je kupnja zemljišta, te gradnja nekretnine po vlastitim željama - jedno odlično rješenje.

Republika Hrvatska je definirala cijelu svoju teritoriju urbanističkim planovima - tako da se točno zna gdje, što i kako se može graditi. Ukoliko želite kupiti gradjevno zemljište i graditi, bitno je od početka imati uz sebe nekoga tko dobro poznaje razna pravila i zakone. Mi ćemo ovdje samo ukratko napraviti uvod, kako biste samo imali bar neku orjentaciju - o procesu kupnje gradjevnog zemljišta, te gradnje.     

gradjevno zemljište Dalmacija

Pošto većina interesanata traži gradjevno zemljište za gradnju obiteljske kuće - njima ćemo i posvetiti pažnju. Dakle - za takvu gradnju potrebno je tražiti zemljište u zoni M1 ili M5. Na gornjem planu vidite i zone T (turistička), Z (zelena), D (od društvenog značaja) itd. Potrebno je voditi računa i o pomorskom pojasu (crvene crte). Republika Hrvatska ima jedan od najmodernijih sustava na svijetu, kada je riječ o dostupnosti informacija o nekretninama. Tako su online dostupni podatci kojima upravlja KATASTAR, SUD (Zemljišnik), moguće je pogledati grafički prikaz nekretnina, moguće je vidjeti urbanističke planove itd. Zasigurno ćete mnoštvo korisnih informacija pronaći na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uredjenja

gradjevno zemljište Dalmacija

Često se javljaju kupci koji uglavnom govore o udaljenosti od mora - kao glavnom uvjetu pri odabiru lokacije zemljišta za gradnju. Medjutim - na Jadranskom moru razlike doista mogu biti velike, kada je riječ o udaljenosti od mora. Tako je negdje konfiguracija terena takva, da pogled na more ima samo prvi red do mora - ili možda još drugi i treći. Dakle - radi se o ravničarskom području.

U Dalmaciji je takva situacija rijetka, teren je brdovit - već od mora počinje uzdizanje terena, tako da i netko udaljen kilometrima od mora - može imati jako lijep pogled na more. Zato je doista najbolje ipak doći u područje gdje se traži gradjevno zemljište - pogledati neke primjere, pa će onda i samom kupcu biti puno jasnije, šta on zapravo traži.

gradjevno zemljište Dalmacija

Osim pogleda na more, gradjevno zemljište bi trebalo imati dobar kolni pristup, te priključak na električnu mrežu i vodovod. Gradovi, te veća sela - u pravilu imaju sustav kanalizacije, dok se u manjim mjestima sustav otpadnih voda rješava septičkim jamama. Hrvatsko primorje je djelimično plinoficirano - plinofikacija područja Zadra i Šibenika napreduje velikom brzinom, na području Splita se tek počinje (2012).

kuća u Dalmaciji

U sami proces gradnje, pored vas kao investitora - su uključeni i projektant (ovlašteni arhitekt), revident (ovlašteni inženjer ili arhitekt koji obavlja kontrolu projekta), izvodjač (ovlašteno poduzeće), te nadzorni organ (ovlašteni inženjer koji provodi stručni nadzor gradnje, koji se provodi u ime investitora).

U suradnji sa vašim arhitektom biste trebali doći do rješenja - kako će vaša buduća kuća izgledati. On će sve vaše želje oblikovati u konačni projekt. Taj projekt, uz dokaz o vlasništvu - su osnova za traženje gradjevne dozvole, koju daje ured državne uprave u županiji.

kuća u Dalmaciji

Naravno - nakon što ste dobili dozvolu, vaš izvodjač radova će krenuti sa gradnjom. U Hrvatskoj postoji puno kvalitetnih izvodjača, pa preporučamo izabrati 4-5, predati im dokumentaciju vaše kuće - kako bi oni mogli dati svoju ponudu za cijenu gradnje. Razne su varijante moguće - na primjer, izvodjač može sam nabavljati materijal i izvoditi radove - ili možete vi nabavljati materijal, a izvodjač samo izvoditi radove i slično. Najčešća ponuda izvodjača jeste t.zv. "ključ u ruke".

To znači - gradnja od temelja, pa sve do završenih svih radova - izuzev samog namještaja u kući. Mnoga poznata i manje poznata poduzeća koja se bave prodajom materijala i opreme za gradjevinarstvo, imaju svoju prodajnu mrežu u primorskoj Hrvatskoj - tako da je izbor doista na vrhunskoj razini. Možemo izdvojiti Gradju, Bauhaus, Brodomerkur itd.

kuća u Dalmaciji

Ukoliko imate dovoljno financijske snage - vaša kuća u Hrvatskoj može biti spremna za useljenje jako brzo. Kada izvodjač završi sve radove, trebate pozvati ljude iz državne uprave u vašoj županiji, da pregledaju završeni objekat. Ukoliko ste sve radili prema projektu - dobiti ćete završni dokument za vašu kuću na moru - uporabnu dozvolu.

kuća u Dalmaciji

Koliko bi vas mogla koštati vaša kuća u Hrvatskoj? Možemo navesti neke orjentacije - koje vam neće reći ništa precizno, ali mogu biti orjentir.

Zemljište u prvom redu do mora, na kojem se doista može graditi - postaje sve više rijetkost. Stoga su i cijene relativno visoke, kreću se od 200E/m2 do 1000E/m2. Drugi i treći red od mora - cijene mogu biti od 100E/m2 do 300E/m2. Kako se odmičemo dalje od mora - cijene su niže, osim ukoliko je zemljište na uzdignutoj lokaciji, sa koje se pruža lijep pogled na more. Kretanje cijena možete pratiti i kod nas - kliknite u lijevom meniju na "Gradjevno zemljište".

gradjevno zemljište Trogir

Uzmimo primjer - kupujete gradjevno zemljište površine 600m2, drugi red od mora.

Recimo da je cijena 200E/m2, dakle - za gradjevno zemljište platite 120.000E.
Za gradnju kuće površine 200m2, arhitekt će vas doći ca 3000E.
Komunalije - priključak na struju, vodu, kanalizaciju, plin - ca 15.000E
Računamo da sama gradnja košta od 400E/m2 do 1000E/m2. Uzmimo da je to 700E/m2, dakle sama gradnja će doći ca 140.000E.
Namještaj i oprema bi mogli doći ca 20.000E.

Dakle - ukupni trošak bi bio ca 298.000E. Imajući u vidu da se za takve kuće na tržištu traži i do 600.000E, očito je gradnja vlastite kuće razuman potez.

gradjevno zemljište Trogir

Naravno, kako smo već naveli - razlike mogu biti ogromne. Ukoliko gradite na primjer, u Karinu kod Zadra - tada vas cijeli poduhvat može doći manje od 200.000E (kupnja zemljišta, gradnja, svi troškovi). Ukoliko gradite na primjer u području Dubrovnika - tada će vas zasigurno zemljište koštati više nego u drugim područjima, posebno ako je na atraktivnoj lokaciji. Naravno - velike razlike u cijeni mogu biti u izboru materijala, opreme, namještaja itd.

Kupnja gradjevnog zemljišta u Hrvatskoj, te gradnja vaše kuće - će vam uzeti nešto vremena. Iz našeg iskustva možemo reći da je gradnja kuće u Hrvatskoj, prilično pozitivno iskustvo. Hrvatska je solidno organizirana europska država, gradjevna poduzeća su odlična, Hrvatska ima svoje vlastite odlične gradjevne materijale kao n.pr. cement, metale, drvo, mramor, razne druge vrste kamena najbolje kvalitete itd.

Možda manje bitno - ali doista budite sigurni da će vaš posao sa dobrim hrvatskim ljudima teći bez napetosti. Hrvatski ljudi su pedantni i uredni, ali i uvijek spremni za šalu, za dobru kapljicu vina, za dobro jelo, za dobru pjesmu... Tako - sigurni smo da ćete nakon završetka vašeg gradjevnog poduhvata u Hrvatskoj, biti jako sretni i zadovoljni.

Pozdrav iz Dalmacije - čekamo i tebe ovdje...