Pratite nas

Za korisnike
Korisničko ime

Zaporka

Registrirajte se

Newsletter
Upišite e-mail adresu:


Trenutno vrijeme

Postanite suradnik

Hrvatska obala biciklomNew York Times na biciklističkoj turi kroz Istru. Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora.

Kad udjete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama. Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi. Od sjevera do juga, od istočne do zapadne obale Istre, na gotovo 2.600 kilometara proteže se šezdesetak ucrtanih bike staza.

Manje ili više uredjene i ostale, još neucrtane, bike staze prekrile su Istru poput paukove mreze. Oko 70 posto staza su mountain, odnosno bijeli, poljski ili šumski putevi, dok su ostale asfaltirane.

Najteže staze nalaze se na najvišim dijelovima Istre, na Ćićariji, a za prolazak njima potrebna je vrhunska tjelesna spremnost i umješnost u vožnji na 'vlastiti pogon'.

U neposrednoj blizini, na Labinštini, nalazi se još nekoliko teških staza, i to od Gračišća do Rapca te iz Rapca prema Skitači. Za osvajanje ovih staza nije dovoljna samo dobra volja, jer se doista ne preporučuju rekreativcima. Medjutim, za dušu i srce preporučuju se najlakše, ujedno i najatraktivnije staze koje vijugaju istarskim priobaljem - duž rta Kamenjak, od Rovinja do uvale San Pol, te oko Vrsara i Poreča.