Pratite nas

Za korisnike
Korisničko ime

Zaporka

Registrirajte se

Newsletter
Upišite e-mail adresu:


Trenutno vrijeme

Postanite suradnik

Novi zakon u Hrvatskoj

Državljani Europske Unije će uskoro moći nesmetano kupovati nekretnine u Hrvatskoj bez ikakvih ograničenja, čime će se izjednačiti s hrvatskim građanima, dok će ograničenja ostati samo za ostale strance - te za poljoprivredna zemljišta i još neke vrste nekretnina.

Naime, 1. veljače iduće godine, počet će se primjenjivati ugovor iz pregovaračkih stajališta Hrvatske za poglavlje Sloboda kretanja kapitala, kojeg je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u svibnju uputio Vesni Pusić, predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

U pregovorima je jedino Malta, kao mala otočna državica, uspjela izboriti posebna ograničenja za kupnju nekretnina. Hrvatska, po uzoru na Poljsku kojoj je to uspjelo, je tražila prijelazno razdoblje od 12 godina od pristupanja EU. Do sada su stranci nekretnine kupovali osnivajući tvrtke u Hrvatskoj ili su morali čekati oko godinu dana dopuštenje od Ministarstva pravosudja, a od iduće godine kupnja će biti jednostavnija jer će moći kupovati nekretnine na isti način kao i Hrvati.