Pratite nas

Za korisnike
Korisničko ime

Zaporka

Registrirajte se

Newsletter
Upišite e-mail adresu:


Trenutno vrijeme

Postanite suradnik

Sačuvajte vaše realne vrijednosti u vrijeme recesije


Što je to recesija? Zašto slušamo sve češće o recesiji ? Ako i jesmo u takvoj situaciji - kakav razvoj situacije možemo očekivati u Adriatici ? Kako sačuvati naš novac, naše vrijednosti ?


RECESIJA - su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke zemlje praćena istovremenim pogoršanjima opće ekonomske klime (pad realnog dohotka, porast nezaposlenosti, nizak stupanj iskorištenosti proizvodnih kapaciteta...). Recesija je manje duboka i ozbiljna od depresije. Ponavlja se u razdobljima od po nekoliko godina, uobičajeno započinje u jednoj zemlji i treba joj određen broj mjeseci, odnosno godišnjih kvartala da se preseli u druge.

Tri su osnovna obilježja recesije:
trajanje – vremenska dužina,
dubina – koliko duboko zadire,
difuzija – koliko se široko rasprostire.

Potrošači na recesiju odgovaraju promjenom ponašanja u potrošnji, tj. troše pažljivije, a za konkurentnu marketinšku akciju poslovnih subjekata u vrijeme recesije neophodna je analiza navedenih obilježja.


Zašto slušamo sve češće o recesiji ?

Zato što postoje ozbiljne indicije da bi do recesije moglo doći ( zapravo već jeste ) u Sjedinjenim Američkim Državama. A dobro znamo da kada Amerika kihne - Europa dobije upalu pluća. Možemo svakodnevno pratiti u medijima priče o tome kako je došlo do problema na američkom financijskom tržištu. Duge - i jako komplicirane su te priče, bajke... Za one od vas koji žele spoznati ishodište trenutne situacije - ovdje možete pogledati video o tome kako uopće SAD funkcionira. Možda će neki od vas biti iznenadjeni kad saznaju da je američka centralna banka Federal Reserve - zapravo privatna banka u vlasništvu poznatih imena Rothschild, Rockefeller, Shell, Soros i t.d., koji osim bankarstva, drže i većinu svjetskih medija, tvornice oružja i opreme, tvornice opsjenarstva ( n.pr. Hollywood ), na vodećim mjestima su u Svjetskoj banci, MMF...

Dakle, video - prvi dio:
Video - drugi dio:
Ako i jesmo u takvoj situaciji - kakav razvoj situacije možemo očekivati u Adriatici ?


Nemamo namjeru iscrpljivati čitatelja predubokim i prestručnim analizama. Vrlo je jasno da su zemlje Adriatice u potpunosti nakalemljene na EU ( Slovenija i Italija su članice, Bosnom i Hercegovinom upravlja EU ). Dakle - vjerojatno će doći do stanovite recesije u EU, ali ona najvjerojatnije neće trajati predugo. Ipak - u tome nekakvom "medjuvremenu" - poradi smanjenih privrednih aktivnosti u EU, doći će do povećanja nezaposlenosti, smanjenja životnog standarda, povećanja kamatnih stopa - u EU. Stoga će privredni rast u zemljama Adriatice malo usporiti, a značajniji pad se neće desiti - prvenstveno poradi velikih investicija, te povećanog priljeva turista iz zemalja istočne Europe, prvenstveno Rusije.Kako sačuvati naš novac, naše vrijednosti ?

Jako je dobro ako ste vlasnici nekakvih stvarnih vrijednosti - novca, poduzeća, nekretnina, razne imovine... Naravno - nećemo sada posebno napominjati da su vaše najbitnije vrijednosti vaš život, vaše zdravlje, vaša obitelj, vaša Domovina...
Dakle - recimo da imate nešto uštedjenog novca. Nedavno smo vidjeli na primjeru goriva kako cijene mogu vrlo brzo obezvrijediti naš novac. Hoću li za novac koji imam danas - moći kupiti istu količinu dobara ili usluga - u roku od dvije godine? NEĆU !!! Možda će vrijednost moga novca za dvije godine ( toliko se naime predmnijeva da bi mogla trajati recesija ) biti dosta manja nego sada... I šta onda uraditi ?

Možda bih mogao štedjeti u banci? Hoće li banka doista uspjeti sačuvati vrijednost mog novca, ako mu vrijednost padne značajno? Težak slučaj...

Na isti ovakav način razmišlja i gradjanin Njemačke, Austrije, Poljske, Danske...

Odgovor je - trebam kupiti nešto što će za dvije godine vrijediti realno slično kao i sada, ako ne i više. To može biti zlato. To mogu biti umjetnička djela poznatih umjetnika. Takodjer - to može biti nekretnina u onome dijelu svijeta gdje postoji velika potražnja za nekretninama, a nakon recesije će porasti još i više.

Tu je na prvom mjestu Adriatica. Dakle - u vremenu kada vlasnici novca pokušavaju sačuvati njegovu vrijednost - najbolji način jeste kupnja nekretnine u Adriatici. Tako - vidimo da cijene nekretnina padaju u skoro svim dijelovima Europe - ali ne u Adriatici !!! Zašto?

Zato što se pojavljuje sve više Europljana koji bježe sa svojim novcima u sigurnu investiciju. Oni su sigurni da vrijednost nekretnina u Adriatici neće padati, nego će čak i u vremenu recesije lagano rasti - a nakon recesije eksplodirati minimalno duplo, ako ne i više!!! Porast potražnje stranaca za nekretninama u Adriatici je očita, svakim danom sve više. Posebno će doći do povećane potražnje nakon 01.02.2009 kada će gradjani EU moći kupovati nekretnine u najsnažnijoj zemlji Adriatice - Hrvatskoj - pod istim uvjetima kao i Hrvati.

Stoga - držimo da je jedini način na koji možete sačuvati vrijednost vašeg novca - kupnja nekretnine u Adriatici. Cijene nekretnina će rasti - usprkos predvidjanjima takozvanih stručnjaka za tržište nekretninama koji opsjenarstvom žele na brzinu povećati svoj učinak ( slične špekulante smo pratili nedavno na burzama ).

Uostalom - vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Minimum logike pokazuje da smo to mi. Jedino - ukoliko bi došlo do veće i dugotrajnije krize - onda je teško predvidjeti bilo što. U tome slučaju bi se lice Zemlje potpuno promijenilo, a za hranu i vodu bi se morali svakodnevno boriti oružjem. Ne vjerujemo u takav scenario. 

Dakle, naš savjet je - ako imate nešto novca sa strane - kupujte nekretnine u Adriatici. Vrijeme ispred nas je pravo vrijeme.